Іванові Семеновичу Косенку – 70!

Софиевка

Kosenko

Зі славним 70-річним ювілеєм від імені новообраного депутатського корпусу та від себе особисто директора Національного дендрологічного парку «Софіївка» Івана Косенка привітав голова обласної ради Валерій Черняк.

У привітанні, зокрема, йдеться:

«Шановний Іване Семеновичу, Ваш добротворчий життєвий шлях став прикладом самовідданого служіння людям та Батьківщині.

Багаторічна й натхненна трудова діяльність принесла свої плоди й нині Ви – член-кореспондент Національної академії наук України; доктор біологічних наук; професор Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини; заслужений працівник культури України; лауреат багатьох державних і міжнародних премій.

Ось вже минуло й три десятки років з того часу, як Ви очолюєте перлину садово-паркового мистецтва України, справжню окрасу Шевченкового краю – дендрологічний парк «Софіївка».

Ваше ім’я як керівника і вченого, завдяки особистому вкладу в його становлення як національної установи, культурної спадщини нашої держави, туристичного центру світового значення та науково-дослідного інституту НАН України добре відоме не лише в нашій державі, а й далеко за її межами.

Вам належить багато наукових праць, присвячених історії «Софіївки», вивченню рослинних багатств України, теорії інтродукції і акліматизації рослин, збереженню і збагаченню біологічного різноманіття та екології рослин, паркобудівництву та ін.

Саме під Вашим мудрим керівництвом здійснювалось відновлення дендропарку, майже повністю зруйнованого повінню 1980 року.

Роботи з реконструкції та відбудови історичних ландшафтів, а також зі створення нових природних композицій, проведені в Національному дендрологічному парку «Софіївка», нині є зразком для збереження усіх інших парків.

Завдяки Вашій відданості обраній справі, баченню унікальності парку в поєднанні із ґрунтовними знаннями «Софіївку» піднесено до неабияких висот. Не даремно 2007 року, за результатами голосування українців, її визнано одним із Семи чудес нашої країни.

Як відомий вчений, визнаний фахівець та людина високих моральних принципів Ви користуєтеся заслуженим авторитетом і повагою не тільки в колективі очолюваного Вами закладу, а й серед усіх жителів нашого Шевченкового краю. У той же час, Ви залишаєтеся люблячим батьком та дідусем, прекрасним сім’янином і надійним, мудрим порадником для своєї родини.

Високо цінуємо і поважаємо Вашу сумлінну працю на благо Черкащини, розквіту України.

Хай Ваша життєва нива колоситься новими успіхами, а щире визнання наших земляків, повага й любов близьких та рідних людей надихають Вас на нові звершення!»

Черкаська обласна рада

http://www.oblrada.ck.ua/news/24944788.html