Уманське диво “Софіївка” — історія великої любові

Софиевка

Один із найбагатших людей ХVIII століття граф Фелікс Потоцький подарував своїй коханій Софії казкової краси парк, названий на її честь

Ось уже понад 200 років, не маючи собі рівних у нашій країні, вражає уяву відвідувачів поєднанням генія садово-паркового мистецтва й інженерно-технічної думки дендрологічний парк "Софіївка". Відомий далеко за межами України, він викликає захоплення відвідувачів найдивовижнішими фонтанами, водоспадами, ґротами і підземними річками, які, здається, воєдино злилися з приголомшливої краси природним ландшафтом.

Що не зробить закоханий чоловік заради коханої жінки? Він присвячує їй, єдиній і неповторній, не лише вірші та серенади, а й демонструє найромантичніший дар любові — казкової краси парк. У ньому граф Потоцький, трепетно ставлячись до молодої дружини, поєднує і частинку батьківщини Софії — Еллади, і Єлисейські поля, і чудові рослини, і скульптури — все, що розвіяло б тугу коханої за батьківщиною.

Софія була в невимовному захопленні. Адже чоловік вдало вибрав місце для парку, де підтримували небо широкими кронами вікові дерева, де текла мальовнича річка і численні струмки між природними нагромадженнями кам’яних глиб.

Планування парку здійснив ад’ютант Потоцького, військовий інженер Людвиг Метцель. Шість років, починаючи з 1796 року, кріпосні селяни копали ставки, прокладали русло підземної річки, споруджували водоспади і фонтани, прокладали алеї. Художні прикраси з граніту і гіпсу для архітектурних споруд — справа рук народних майстрів.

Скульптури ж було замовлено в Італії та Франції. Екзотичні дерева привозили з різних країн світу. Уманські садівники і будівельники за короткий час створили на пустирі дивовижне диво. Така краса не могла не викликати захоплення і породила безліч легенд і міфів, пов’язаних із переказами з життя роду Потоцьких.

Пройдімося візуально парком. Вхід у нього прикрашають дві сторожові вежі, вінець яких запозичено з храму давньоримської богині дому і вогню Вести. Біля входу вглиб веде тіниста алея уздовж річки Кам’янки, обсаджена віковими деревами. Ще кілька кроків уперед — і ви біля павільйона богині весни і квітів — Флори. Він є дивовижною архітектурною спорудою з білою колонадою в доричному стилі, за якою відкривається чарівний пейзаж Нижнього ставка, тераса Муз, Левкадська скеля, оглядовий майданчик “Бельведер”, рукотворний острів Любові з рожевим павільйоном і фонтаном “Змія”. Це найбільший і найкрасивіший у “Софіївці” фонтан. Уявляєте! З пащі чавунної змії б’ють струмені на 18—20 метрів у височінь! Він знаменитий геніальною простотою конструкції: жодних насосів! Тиск води створюється за рахунок перепаду висоти між Нижнім і Верхнім ставками.

А ось і Терпейська долина. Оминувши гроти Громовий і Венери, зійдемо до Верхнього ставка. Зверніть увагу на Амстердамський шлюз. З його допомогою ви зможете на гандолі зробити подорож підземною річкою Стікс і виплисти в Мертвому озері.

Не можна не помітити на високих п’єдесталах скульптури, що милуються ставком, красеня Аполлона і натягуючого тятиву лука Амура, одна із стріл якого “пронизала” серце графа Потоцького.

У 1929 році “Софіївку” було оголошено Державним заповідником із наданням статусу самостійності.

У Велику Вітчизняну війну в парку було зруйновано багато архітектурних споруд і пам’ятників. Більшість із них було відновлено за радянської влади.
10 березня 1944 року, після звільнення Умані, парк відновив свою роботу.

Нині парк “Софіївка” став найбільшим центром із інтродукції й акліматизації рослин Правобережного лісостепу України. У ньому налічується понад дві тисячі таксонів рослин. У дендропарку працюють чотири наукових відділи, будують єдиний в Україні науково-дослідний інститут проблем збереження природно-історичних ландшафтів України.

“Софіївка” — прекрасна в усі пори року: в неї, як і в природи, немає поганої погоди. Вона причаровує в усі часи.
Сподіваємося, що це віртуальне знайомство з “Софіївкою” надихне вас на реальну подорож, яка і залишить незабутнє враження на все життя.

Маршрут Київ-Умань
Турагентство “Соната”, вул. Дмитрівська, 19-Ф, оф.4.
Тур “Уманське диво — “Софіївка”. Історія великої любові”.
Вартість туру, в який входять обід, трансфер Київ-Умань-Київ, супровід гіда і вхідні квитки — 210 грн.

На власному авто: Київ — Біла Церква — Тальне — Легедзіно — Доброводи — Умань (550 км).
Готелі в Умані:
“Софіївка” (біля входу в парк), ціна місця від 100 до 280 грн;
“Фортеця”, вул. Чапаєва, 52. У будівлі старого водяного млина, ціна місця 180 грн.

Людмила ТКАЧЕНКO

Хрещатик