Конкурс «Обдарованість-2010» відбувся!

Культурная жизнь

«В океані рідного народу відкривай духовні острови» – закликав витязь української поезії Василь Симоненко. Такий особливий острів духовності відкрито і в Уманському районі десять років тому, під назвою «Обдарованість року». Цей щорічний районний конкурс – своєрідне свято, яке об’єднує найталановитіших юних жителів Уманщини. Він проводиться в рамках реалізації районної Програми роботи з обдарованою молоддю на 2006-2010 роки, затвердженої рішенням районної ради.

Головною метою конкурсу є виявлення талановитих, творчо обдарованих дітей та молоді у різних видах мистецтва, всіляке сприяння розвитку їх творчих здібностей, художніх смаків, залучення юних аматорів до активної участі у мистецькому житті району. Як засвідчило проведення конкурсу в 2010-му, в попередні роки, Уманщина має багато молодих талантів і щороку їх кількість зростає. Конкурс набуває дедалі більшої популярності серед дітей та підлітків, юнаків і дівчат, оскільки утверджує у суспільстві поняття духовності, культури, творчості, мистецтва, дає усвідомлення того, що кожна молода людина, завдяки своєму таланту і зусиллям, у змозі зробити світ кращим. Якщо у 2000 році в конкурсі брали участь 50 учасників і проводився він всього один день, то останніми роками їх кількість значно зросла й сягає більше 200 осіб, а сам конкурс триває три дні.

Загальне керівництво підготовкою та проведенням конкурсу «Обдарованість року» здійснюють Уманська районна рада, відділ з питань сім’ї, молоді та спорту Уманської районної державної адміністрації та громадська організація «Актив жінок Уманського району (АЖУР)». До участі в конкурсі за шістьма номінаціями запрошуються учні загальноосвітніх шкіл району від 6 до 18 років, які діляться на три вікові групи згідно з відповідним положенням (додається). Фінальній частині конкурсу передує відбір учасників на загальношкільних конкурсах та фестивалях під час зимових канікул.

Своїми головними завданнями організатори конкурсу вбачають патріотичне виховання дітей та молоді засобами українського мистецтва, пошук нових форм і методів підтримки кращих дитячих та молодіжних художніх колективів, окремих виконавців, узагальнення та поширення позитивного досвіду роботи з ними. До роботи в журі залучаються місцеві письменники, поети, художники, журналісти, викладачі та студенти музичного училища, хореографи, філологи, працівники районного центру культури і дозвілля, районного центру соціальних служб для дітей та молоді. На проведення фінальної частини конкурсу оргкомітет запрошує почесних гостей, які проводять зустрічі з молоддю, діляться своїм досвідом, організовують майстер-класи.

У 2008, 2009 роках для переможців конкурсу, у формі винагороди, було організовано поїздки до столиці України, де вони відвідували спектаклі Національного академічного театру опери і балету України, академічного Молодого театру, здійснювали прогулянки Ботанічним садом Національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Андріївським узвозом, побували в інших історичних місцях Києва.
Вагому матеріальну та практичну допомогу надають організаторам конкурсу депутатська фракція БЮТ у районній раді, окремі депутати – М.В. Мітасов, А.П. Дем’янчук, М.Д. Мельник, М.С. Муковоз, Т.В. Осіпенко та інші, керівники сільськогосподарських підприємств, благодійного фонду «РозУм», власниця художнього салону «Мальви» Л.В. Кононенко.

Не можна не відзначити великих зусиль, які докладає до організації й проведення конкурсу головний спеціаліст виконавчого апарату районної ради, голова громадської організації жінок Уманщини, поетеса, справжній ентузіаст, людина, яка усією душею вболіває за духовне й естетичне виховання молоді О.В. Тодчук.

Як і в попередні роки конкурс 2010-го проводився під егідою Активу жінок Уманського району за всебічного сприяння Уманської районної ради і райдержадміністрації, у рамках районної програми роботи з обдарованою молоддю.
Першого конкурсного дня в номінації «Струни серця» у трьох вікових групах змагалися 55 юних співаків. Пісенний марафон відбувався цікаво й динамічно. У молодшій групі перемогла 10-річна співачка з Пугачівки Марія Бевз. Особливою артистичністю зачарувала присутніх наймолодша учасниця – Іванка Рибак з Косенівки, якій щойно виповнилося шість років. Іванка – сирота, виховується у прийомній сім’ї педагога-організатора Косенівської загальноосвітньої школи Г.І. Головченко. Пісня, яку виконувала Іванка, так і називається «Про маму і тата».

Найбільше учасників було в середній віковій групі. Тут боротьба була досить напруженою, тож членам журі, під керівництвом викладача вокалу Уманського музичного училища Сергія Желєзняка, непросто було визначити переможців. Та все ж, перше місце поділили між собою надзвичайно артистична Альона Сідавська з Ладижинки та Даша Черній, яка вразила журі своїм сильним мелодійним голосом, проспівавши пісню у стилі «джаз». У старшій групі із року в рік першість тримає Олександр Коломієць із Паланки, на рахунку якого не одна перемога у всеукраїнських і міжнародних пісенних конкурсах – «Пісенні медобори», «Азовські вітрила», «Пісенний вернісаж». Олександр також володар гран-прі фестивалю «Кримська фієста», лауреат пісенного конкурсу в Боромлі.

Другий конкурсний день об’єднав поетів (номінація «Поетичний олімп») і художників («Веселкова палітра»).
Зустріч проходила у невимушеній теплій обстановці. Присутні мали змогу послухати вірші юних поетів-призерів конкурсу, ознайомитися з роботами 50 юних художників, які вирішили спробувати свої сили. Розмаїття творів образотворчого мистецтва особливо вражає. До участі у конкурсі були представлені роботи виконані аквареллю, гуашшю, олівцями й навіть олією. Кераміка, вишивка, різьблення по дереву, паперова пластика і витинанка – юні майстри завзято відроджують та продовжують мистецькі традиції народних промислів.
Гостею цього конкурсного дня була професійна художниця з Києва Олена Семак – випускниця Київської національної художньої академії, володарка призу за найкращий анімаційний фільм у номінації «Жива фарба» кінофестивалю «Відкрита ніч» та спеціального диплому першого в Україні онлайн-фестивалю.
Учасники зустрічі мали нагоду поспілкуватися з відомою художницею, переглянути її анімаційні роботи, отримати цінні поради щодо вдосконалення своєї майстерності.
Третій конкурсний день відбувався напередодні одного з найбільших християнських свят – Великодня, свята, яке символізує перемогу життя над смертю, світла – над темрявою.

«У вихорі танцю» – так називається номінація, у якій змагалися хореографічні колективи, дуети, а також солісти-танцюристи, всього 14 індивідуальних та колективних виконавців. З кожним роком зростає рівень майстерності хореографічних колективів, яскравішими стають костюми, виразнішими й оригінальнішими постановки танців.
Демонстрували свої таланти і конкурсанти номінації «До вершин досконалості» – ця номінація об’єднує тих, хто вміє одночасно співати, малювати, танцювати, віршувати. Гурт «Джерельце» з Кочубіївки, Влада Музика з Дмитрушок і Альона Петриченко з Бабанки – визнані найкращими з цього виду конкурсу у своїх вікових групах.

Четвертий рік поспіль у номінації «Ведучий» змагалися члени районного юнацького дискусійного клубу «САПФІР». На своїх засіданнях члени клубу вчаться спілкуватися, вільно висловлювати свої думки у вузькому колі, а участь у конкурсі дає змогу їм спробувати вільно тримати себе ще й перед великою аудиторією, проявити ораторські вміння, журналістські навички.
Всі учасники конкурсу одержали подяки та солодкі призи, придбані за кошти громадської організації «АЖУР» та відділу з питань молоді, сім’ї та спорту Уманської райдержадміністрації.

Спеціальні нагороди Активу жінок Уманського району одержали Владислав Сікоза і Юля Танцюра за шанобливе й трепетне ставлення до мами, висвітлення цього у своїх віршах. Шестикласник із с. Громи Владик Сікоза – сирота, проживає в Будинку сімейного типу, створеного подружжям Рудників. Він знайшов тепло і затишок у новій родині. Свою вдячність до нової мами хлопчина висловлює у віршах, хоча й не зовсім досконалих, але зворушливих і теплих. Кожен вірш Юлі Танцюри – другої володарки спеціального призу, – то не просто вірш, а вірш-підтримка для тяжкохворої мами.

Мимоволі проймається серце почуттям доброти, щирості, душевності, коли слухаєш оригінальні, самобутні твори маленьких митців. Як вражають вони своєю старанністю, чистими помислами, намаганням творити добро і прикрашати світ. Ось який вірш присвятила одній із учасниць конкурсу минулого року досвідчена поетеса із Танського Любов Бойчук:

«Дівчаткові, що пише казку – Оленці Колесник»

Забуду дорослість, відкину зневіру
І лантух дірявих всіх клопотів сірих.
Ну ось біля мене русяве дівча,
Нам зараз затишно – плече до плеча.

Сміється-щебече. Чи день такий гарний,
Бо якось умить пояснішали барви
Зимового поля в холоднім вікні,
А я ніби лину, повірте мені,

У диво рожеве, в химерне чар-дійство,
У тепле, як вирій, забуте дитинство,
У вигадку-казку, що пише дівча.
Щоб світ подобрішав, воно поспіша.

Усміхнене й чисте, як пуп’янок мрії.
Минайте його, всі лихі буревії.
Хай пише казки і хай вірші склада.
У мене уже так не вийде. Шкода...

Всі призери конкурсу були нагороджені книгами, придбаними за спонсорської підтримки депутатів Уманської районної ради Любові Кобець, Анатолія Дем’янчука, Миколи Мельника, Леоніда Корінного, Миколи Муковоза та керівника сільськогосподарського підприємства села Іванівка Василя Бойка.

Серед книг, якими нагороджувались переможці конкурсу, були книги видавництва «Грані-Т», нової серії «Життя видатних дітей». Це, насамперед, захоплюючі розповіді про дитинство знаменитих людей. Серед авторів серії й Уманська письменниця, член Національної спілки письменників, переможниця багатьох літературних всеукраїнських і міжнародних конкурсів – Марина Павленко, яка написала низку оповідань про дитинство Василя Симоненка, Василя Стуса, Павла Тичини, Надії Суровцевої, Ірини Жиленко.
Лауреати конкурсу отримали й інші дитячі книги письменниці з її автографом та індивідуальними побажаннями кожному. Крім того, Марина Степанівна була членом журі конкурсу.

За 10 років конкурс обдарованих дітей та молоді на Уманщині зміцнився організаційно, здобув прихильність творчої інтелігенції.
Вже стали дорослими людьми перші його учасники, та не забувають вони тих хвилюючих хвилин, коли вперше публічно демонстрували свою творчість. Декому з них конкурс відкрив дорогу у професійне мистецьке життя. Ось лише деякі зі спогадів колишніх учасників конкурсу:
Юлія Король – переможниця в номінації «Веселкова палітра» 2004, 2005, 2006 років, нині студентка факультету архітектури і дизайну Київського національного авіаційного університету:
«Спасибі за запрошення! Я дуже хочу на конкурс, з великим задоволенням погостювала б, але, на жаль навчання… Сумую за «Веселковою палітрою». Було дуже цікаво брати участь у цьому конкурсі. Зараз я продовжую займатись улюбленою справою – малюю, захоплююсь декоративною пластикою та клеєнням макетів. Майбутня професія безпосередньо пов’язана з цим усім.»
Антоніна Медведчук, переможниця 2002 року в номінації «До вершин досконалості», студентка Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка:
«Для початку дякую Вам за запрошення. Для мене почесна така участь, та приїхати я, на жаль, не зможу через напружену ситуацію з навчанням. Вітаю конкурс з річницею, він попри свою молодість робить для дітей, особливо сільських, дуже багато! У місті все зовсім по-іншому: умови є, і дітям з кожним роком все менше хочеться добиватися чогось більшого... і подібних конкурсів ніде не проводиться.
Дуже добре пам’ятаю конкурс. Як вірші дописувала напередодні, як завчала їх дорогою і все-таки забула на самісінькій сцені. Найкраще пам’ятаю хвилювання перед повним залом... відлуння власного голосу крізь мікрофон у повній тиші... таке специфічне. Незабутнє. Опісля злякалася, що мене все ніяк не називають, думала, забули, загубили десь у списках... І раптом – такий сюрприз. То була, мабуть, найнесподіваніша, найтріумфальніша моя перемога.

Після Вашого повідомлення, коли згадала той незвичайний день, дістала диплом з «Обдарованості» і полила над ним сльози, напевно впала якась страхітлива полуда, прокинулась совість, просяться до рук пензлі, дивиться звідусіль природна краса, прийшло розуміння, що ігнорувати будь-яку здібність, здатність, можливість – грішно, і за це прозріння дякую Вам, Ольго Василівно, і дякую Вашому дітищу. Нехай я і не потраплю на урочистості, але знайте, що «Обдарованість» творить дива і крізь простір, і крізь час. Надіюся, ще не одна людина завдяки Вашому заходу відчує в руках творчу силу! Продовжуйте, дерзайте, удачі Вам і наснаги в цій Великій Справі Пробудження!».

Відомий французький романіст і літературний критик, лауреат нобелівської премії в галузі літератури Анатоль Франс наголошував: «Художник повинен любити життя і доводити всім, що воно прекрасне». Цей девіз намагаються наслідувати на Уманщині учасники й організатори чудового творчого конкурсу для дітей та юнацтва «Обдарованість року».

http://www.oblrada.ck.ua/news/2494386.html
Відділ організаційної роботи виконавчого апарату обласної ради