Віктор Павліченко привітав уманчан із Днем міста

Как живешь, город?

Праздничное шествие в День города

Традиційно у першу суботу жовтня уманчани відзначають День свого міста. Готуються тут до свята дуже ретельно, тож і не відчувається, що Умань буквально днями мало не валилася від перевтоми, приймаючи багатотисячну армію паломників-іудеїв. Натомість знову виглядала причепуреною і гостинною.

Святковий день розпочався урочистою літургією у православних храмах міста, молитвою за добробут уманчан, покладанням квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та полеглим в роки Великої Вітчизняної війни, підняттям Державного прапора України та Прапора міста Умань. За погодженим графіком розпочали діяти виставки товарів підприємств переробної промисловості та творчих робіт учнівської і студентської молоді, різноманітні спортивні змагання.

Із 10-й ранку понад годину тривала урочиста хода трудових та студентських колективів, гостей свята. У першій шерензі колони крокували мер міста Юрій Бодров, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, заступник міністра аграрної політики України Ярослав Гадзало, перший заступник голови обласної ради Віктор Павліченко, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Чабан, в.о.голови Уманської райдержадміністрації Сергій Тригубенко, заступник голови Уманської райради Микола Муковоз. У святі взяли участь народний депутат України Сергій Терещук та депутати обласної ради Галина Кучер, Анатолій Ліпкан, Віктор Роєнко, Володимир Мельник.

Радість святкування приїхали розділити з уманчанами й гості з поріднених міст: Гнєзно, Ланьцют та Курнік (Польща), з міст і районів Черкаської області та всієї України, учасники фестивалю «Софіївські Зорі».

Опісля велелюдної ходи на центральному майдані розпочалася офіційна частина урочистостей, яку відкрили вокально-хореографічною композицією «Привітальна» у виконанні хору «Кобзар», ансамблю «Музичні візерунки» та ансамблю народного танцю «Яворина».
– У кожного з нас на землі є місця, особливо дорогі нашому серцю, місця нашого дитинства. Для нас усіх – це наша рідна Умань! Споконвіків надихало наше рідне місто співців і літописців своєю красою, багатством, мужністю і мудрістю людей, – наголошували ведучі свята.
Вони запросили на сцену міського голову Юрія Бодрова та почесних гостей свята: Володимира Литвина, Віктора Павліченка, Ярослава Гадзала, Анатолія Чабана, Сергія Тригубенка, Миколу Муковоза та голову міської ради спорідненого міста Гнєзно Єжи Стаховяка.
– Ми спільно готували сьогоднішнє свято для кожного із вас, від найповажніших городян до наймолодшого, 500-го новонародженого жителя 2009року, – зауважив міський голова, який у своєму виступі знайшов багато теплих і щирих слів про своїх земляків. Місцева ж громада також віддячує Юрію Івановичу повагою і любов’ю, тож він залишається одним із небагатьох в Україні мерів, кому вдається тримати міську булаву ось уже понад 18 років. До організації життя міста тут ставляться з особливою відповідальністю, кожен крок, кожне рішення міська влада спочатку вивчає, радиться з громадянами, а лише опісля цього здійснює. До нинішніх іменин, наприклад, місцеві кондитери спекли 250 кілограмовий коровай, а ще місту подарували зведений за сучасними вимогами реабілітаційний центр, оновлений центральний сквер з дитячим майданчиком, сценою для концертних виступів і чудовим фонтаном, який вперше відкрили цього ж дня.

Запрошений до вітального слова Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зізнався, що закоханий в Умань та пожартував, що знайшов, як вирішити давню суперечку між Уманню та Черкасами стосовно того, де краще було розміщати обласний центр. Задля розв’язання цієї дилеми Володимир Михайлович запропонував перенести до Умані столицю України, а також висловив найтепліші привітання уманчанам та гостям міста і подарував місту комплект сучасного медичного обладнання для щойно відкритого реабілітаційного центру.

Від імені обласної ради, всього депутатського корпусу Черкащини і всіх жителів області щиро і сердечно привітав уманчан із Днем їхнього славного міста Умань перший заступник голови обласної ради Віктор Павліченко.
Віктор Васильович, зокрема, відзначив, що завдяки активності міської громади постійно удосконалюється місцеве самоврядування Умані. Багато років поспіль уманчани обирають своїм міським головою Юрія Івановича Бодрова, який гідно представляє нашу державу в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи, бере активну участь у роботі Асоціації міст та громад України, Української асоціації місцевих та регіональних влад, Фонді сприяння місцевому самоврядуванню України.

Віктор Павліченко підкреслив, що інтереси жителів міста Умань завжди наполегливо обстоюють депутати обласної ради, що завдяки спільним зусиллям депутатів і всіх жителів Умань з кожним роком стає красивішою і зручнішою для життя. Обласна рада ставить Умань за приклад іншим містам у вирішенні соціальних проблем, адже у місті ефективно діють бібліотеки, музеї, школи естетичного виховання, спортивна школа, Будинок ветеранів, центри соціальної допомоги, соціальної реабілітації дітей-інвалідів, професійної реабілітації інвалідів, фізкультурно-оздоровчий клуб для людей із обмеженими фізичними можливостями, служба побуту «Айстра», магазин для ветеранів, благодійне кафе. Місто бере участь у здійсненні багатьох міжнародних благодійних проектів.
– Добре, що виважені депутатські ініціативи завжди підтримуються трудовими колективами, дружною і сумлінною працею всієї Уманської громади. Отож, у цей святковий день зичу всім жителям славної Умані нових успіхів, здійснення всіх чудових задумів і планів, нових звершень на благо рідного міста і рідної Батьківщини! Хай гарними будуть і будні, і свята, завжди у всіх добрих справах щастить, щоб знову й знову День міста стрічати, щодня, щоб цікаво і радісно жить! – побажав уманчанам Віктор Павліченко.

Родзинкою святкування іменин міста вже вкотре є проведення Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі» серед колективів вищих аграрних навчальних закладів, у якому взяли участь понад 600 студентів із різних куточків України. Тож на святкуванні Дня міста з привітальним словом виступив Ярослав Гадзало, який водночас є головою оргкомітету фестивалю „Софіївські зорі”.
З теплими словами привітань звернулися до жителів міста й Анатолій Чабан та інші виступаючі.

Найбільше ж уваги на святі було відведено гордості Умані, якою були і є її люди, які щодня возвеличують рідне місто своєю щоденною копіткою працею. Про відзначення найпрацьовитіших земляків тут ніколи не забувають. Тож мер Умані Юрій Бодров приступив до нагородження кращих людей та трудових колективів міста.

За визначний особистий внесок у розвиток міської територіальної громади, високий професіоналізм, багаторічну плідну працю з пропаганди та розвитку спорту і фізичної культури, з нагоди Дня міста високе звання “Почесний громадянин міста Умані” присвоєно директору Уманської дитячо-юнацької спортивної школи №1 Владиславу Грязнову.

За самовіддану працю на благо міської територіальної громади, визначний особистий внесок у розвиток міста, активну громадську позицію, відзнакою міської ради «За заслуги перед містом» нагороджено майстра технічної дільниці комунального підприємства „Уманське ремонтно-експлуатаційне управління № 3” Катерину Лисак; чемпіона Європи, майстра спорту України з легкої атлетики (метання молота), студента Уманського державного аграрного університету Андрія Мартинюка; слюсаря - інструментальника інструментального цеху ВАТ „Уманський завод „Мегомметр” Валентина Стародуба; тренера-викладача вищої категорії з легкої атлетики Уманської дитячо-юнацької спортивної школи Анатолія Тихомирова; службовця управління праці та соціального захисту населення міської ради Олександра Уднікова; слюсаря - ремонтника машинобудівного виробництва № 1 ВАТ „Уманьферммаш” Віктора Щербакова.

Уманська громада вшанувала трудові колективи підприємств, які сьогодні тримають високу планку традицій міста, ідуть в ногу з науково-технічним прогресом. За досягнення високих виробничих і фінансово-економічних показників, впровадження прогресивних технологій, вагомий внесок у соціально-економічний розвиток міста Почесною грамотою виконкому Уманської міської ради нагороджено переможців конкурсу “Підприємство 2009 року” : За перше місце - ВАТ “Уманьферммаш,” яке в нинішньому році відзначає 40-річчя з дня заснування підприємства. Флагман сільгоспмашинобудування ВАТ «Уманьферммаш» увосьме нагороджено відзнакою виконкому міської ради «Меценат Умані» за благодійницьку та гуманістичну діяльність. Друге місце обійняло ЗАТ “Технолог”, третє – Державне підприємство «Уманський лікеро-горілчаний завод».

В цей урочистий день відзнакою виконкому міської ради “Кращий за професією” з врученням цінних подарунків було нагороджено електромонтера ЗАТ „Технолог” Юрія Шевченка; вчителя фізики Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9 Оксану Орлик; головного лікаря Уманської лікарні №2 Ірину Омелянчук; соціального працівника відділення соціальної допомоги Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Тамару Дмітрову; начальника конструкторського бюро ВАТ „Уманьферммаш” Петра Макарчука; слюсаря цього ж ВАТ Володимира Дядюру, майстра з ремонту взуття товариства „Уманчанка” Василя Булгачова; слюсаря-ремонтника комунального підприємства „Уманьводоканал” Олександра Литвина; налагоджувальника устаткування відділу головного механіка відкритого акціонерного товариства „Уманський завод „Мегомметр” Юрія Мазуренка; пекара закритого акціонерного товариства „Трудовий колектив „Уманьхліб” Валентину Юрченко; старшого хіміка виробничої лабораторії державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод Раїсу Денісову; тракториста товариства „Уманьзеленгосп” Юрія Гончаренка; професора Уманського державного аграрного університету Миколу Недвигу; контролера служби обліку відкритого акціонерного товариства „Уманьгаз” Валентину Янковенко; доктора педагогічних наук, завідувача кафедри Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Дмитра Пащенка. За високі трудові досягнення та з нагоди Дня міста цінними подарунками нагороджено доярок агроцеху №2 дочірнього підприємства «Ілліч – Агро Умань» ВАТ Маріупольський комбінат ім. Ілліча Оксану Стрижевську та Ніну Козирець.

Вже стало традицією до Дня міста проводити серед працівників житлово-комунальної сфери, підприємств, установ, організацій міський конкурс «Чисте місто», переможці якого отримали цінні подарунки виконкому Уманської міської ради та путівки від туристичних фірм: «Флоренція», «Супутник», «Гарячі путівки», «Галопом по Європі» та «Бонтур». Такими щасливчиками стали двірник «Виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління № 2» Валентина Береговенко; двірник комунального підприємства «Уманське ремонтно-експлуатаційне управління № 3» Параска Бублієнко; водій комунального підприємства «Комунальник» Василь Бурбеза; двірник комунального підприємства „Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління № 1” Зоя Караджієва.

Було відзначено й керівників підприємств та установ, які стали переможцями конкурсу: генерального директора ВАТ „Уманьферммаш” Анатолія Ліпкана, генерального директора
Національного дендрологічного парку «Софіївка» Івана Косенка; директора агротехнічного коледжу Уманського державного аграрного університету Миколу Ярового; головного лікаря Уманської міської лікарні № 2 Ірину Омелянчук; директора Уманської міської гімназії Михайла Яременка.

В прекрасну пору відзначала День свого народження Умань – у пору золотої осені, рожевощоких яблук і духмяних груш, грон сонцесяйного винограду і кетягів червоної калини. А ще – це пора весіль…
Тож перед всією міською громадою десять пар молодят узяли урочисту реєстрацію шлюбу, яку провела начальник відділу реєстрації актів цивільного стану міста Умань Валентина Іскра, а свідоцтва про шлюб, подарунки та весільний коровай вручили молодятам міський голова Юрій Бодров та голова правління ЗАТ «Трудовий колектив «Умань-хліб» Василь Козак.

А по завершенню офіційної частини урочистостей учасники свята оглядали виставки, брали участь у змаганнях, концертах, дарували один одному гарний настрій, море усмішок і побажань.
Уперше в історії міста були влаштовані перегони на двох- і трьохколісних дитячих велосипедах та самокатах, а справжні призи за перемогу три-чотирирічним дітлахам вручав сам мер.
У павільойоні „Флори” дендропарку „Софіївка” тривав концерт духових оркестрів – учасників фестивалю „Софіївські зорі”, в оновленому центральному сквері – концерт обласного музичного училища ім.П.Демуцького. На одній з вулиць розташувалося наметове містечко, де демонстрували шедеври кухарського мистецтва кухні народів світу. А ще міський голова Юрій Бодров розділив між учасниками святкового дійства спеціально випечений 250-кілограмовий святковий уманський коровай.

Завершилося ж свято гала-концертом учасників Всеукраїнського фестивалю „Софіївські зорі” та великим святковим фейєорверком.
Довідково:
Час народження Умані сягає ймовірно в глибини трипільської цивілізації. Про потужні історичні корені міста свідчать численні археологічні пам’ятки пізнього палеоліту, трипільської культури, доби бронзи, черняхівської культури, доби Київської Русі, скіфські кургани…

Пізніше місто на берегах річки Уманки стало форпостом у боротьбі проти набігів кримських татар. Багато героїчних сторінок у визвольну боротьбу українського народу проти іноземних поневолювачів вписав найбільший в Україні Уманський козацький полк.
У 1670-1974 роках Умань, як резиденція гетьмана Михайла Ханенка, була столицею Правобережної України. Тут відбувалися і вікопомні події антифеодального та національно-визвольного повстання Коліївщини.

Важким випробуванням для жителів міста стала Велика Вітчизняна війна. Вони чинили героїчний опір фашистським загарбникам, допомагали в’язням концтабору «Уманська яма». За це гітлерівці розстріляли 12 тисяч жителів міста, кілька тисяч юнаків і дівчат вивезли в рабство до Німеччини.

Уманчани самовіддано допомагали визволяти місто від окупантів, а потім дружно піднімали його з руїн, з любов’ю розбудовували і оновлювали.
Небагато міст України можуть похвалитися таким чудовим поєднанням давньої і сучасної архітектури, дбайливо збереженими садами і парками, насамперед, славнозвісною «Софіївкою» – перлиною садово-паркового мистецтва.

Сьогодні Умань – відомий промисловий, освітній, культурний і науковий центр. Це 19 промислових підприємств, 11 вищих навчальних закладів, у яких навчаються понад 21 тисяча студентів, працюють 20 академіків, 94 професори, 89 докторів і 400 кандидатів наук.
Неухильно здійснюється стратегічна концепція розвитку Умані з наданням пріоритетності туристичній галузі, що обумовлено багатою історичною спадщиною міста. Дедалі відомішим стає Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань».

Відділ з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю виконавчого апарату обласної ради
http://www.oblrada.ck.ua/news/2494185.html