Уманський аграрний університет відзначив своє 165-річчя

Новости города

18 вересня 2009 року Уманський аграрний університет відзначив свої 165-річчя. На урочистостях побували Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перший заступник голови обласної ради Віктор Павліченко, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Чабан, депутати обласної ради Володимир Лук’янець та Галина Кучер, представники Міносвіти і Мінагрополітики, багато почесних гостей – колишніх випускників університету.

Першим до вітального слова на урочистостях, які відбувалися в Уманському міському Будинку культури, було запрошено ректора університету, доктора технічних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, професора Андрія Головчука. У своєму виступі він коротко зупився на найголовніших історичних віхах розвитку цього навчального закладу, зокрема, наголосивши на тому, що засноване ще далекого 1844 року в Одесі Головне училище садівництва, у зв'язку з малосприятливими умовами для розвитку садівництва в причорноморській зоні, через 5 років переселилося до міста Умань, де були всі необхідні умови для підготовки спеціалістів такого профілю.

З часу його заснування навчальний заклад неодноразово реформувався, але за роки його існування сільське господарство України отримало понад 25 тисяч фахівців, у т. ч. 24 академіки, понад 700 докторів та більше 2 тисяч кандидатів наук.
Добрим словом ректор згадав найвидатніших науковців-аграріїв, які сформували так звану „уманську школу”: М.А.Аннєнкова, П.А.Власюка, С.Х.Дуку, О.І.Душечкіна, В.І.Ендельштейна, І.М.Єфремова, І.І.Корабльова, О.Д.Нордмана, В.В.Пашкевича, В.Ф.Пересипкіна, Л.М.Ро, С.С.Рубіна, В.Л.Симиренка, П.Г.Шитта, М.М.Шкварчук, І.П.Чучмій, В.В.Юрчишина та багатьох інших.
Прикметно, що 23 випускники були нагороджені Золотою Зіркою Героя Праці, а О.Н.Парубок та Л.Й.Шліфер – удостоєні цього звання двічі.
У свій час тут навчалися Герой Радянського Союзу Ю.К.Глібко, народний артист України К.П.Степанков, український письменник П.К.Лановенко, Постійний представник України при Організації Об’єднаних націй Оксана Пашенюк, Герої України О.С.Масельський та Л.Г.Яковишин.

У своєму виступі ректор розповів і про сьогодення університету, який у роки незалежної України розбудувався із аграрного інституту та академії. Тепер в університеті на 8 факультетах готують майбутніх фахівців 15 спеціальностей, необхідних сільськогосподарській галузі країни, зокрема, агрономії; селекції і генетики сільськогосподарських культур; плодо-овочівництва і виноградарства; садово-паркового господарства; технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів; менеджменту зовнішньоекономічної діяльності; менеджменту організацій; обліку і аудиту; економіки підприємства; фінансів.
Андрій Головчук запросив до вітального слова Голову Верховної Ради Володимира Литвина, котрого ще 5 років тому було обрано почесним професором Уманського державного аграрного університету.

Привітавши викладачів та студентів університету, всіх його випускників, Володимир Михайлович, зокрема, відзначив, що святкування ювілею є доброю нагодою ще раз проаналізувати те, що здійснено і намітити перспективи розвитку на майбутнє. Він висловив стурбованість нинішнім станом сільськогосподарського виробництва і занепокоєння, чи вдасться Україні зберегти великотоварне аграрне виробництво із застосуванням високоякісних сучасних технологій:
– За радянських часів Україна годувала хлібом 300 мільйонів людей, сьогодні ж здатна забезпечити зерном мільярд жителів планети, – переконаний Володимир Литвин.

Голова Верховної Ради подарував університету сучасний діапроектор і підручник з історії України та вручив Почесні Грамоти Верховної Ради України, зокрема, й ректору Андрію Головчуку.
Від імені обласної ради, всього депутатського корпусу області привітав ювілярів із відзначенням 165-річчя університету перший заступник голови обласної ради Віктор Павліченко.
Віктор Васильович, зокрема, підкреслив:
– Уманський державний аграрний університет став другою рідною домівкою для більш як 7 тисяч студентів. Про ваші міцні знання піклуються висококваліфіковані викладачі, які докладають усіх зусиль, аби передати вам глибокі фахові знання, випустити вас добре підготовленими бакалаврами, спеціалістами і магістрами.
Віктор Павліченко наголосив, що обласна рада, весь депутатський корпус області вважають розвиток освіти і науки важливою гранню піклування про майбутнє Шевченкового краю. На контролі в обласній раді перебувають 8 регіональних програм, спрямованих на розвиток галузі, щороку зростає її фінансове забезпечення, що дає можливість не лише утримувати заклади освіти, а й розвивати їх навчальну та матеріально-технічну базу.
Незважаючи на складнощі, пов’язані з ліквідацією наслідків світової фінансової кризи, нинішнього року на забезпечення галузі з обласного бюджету спрямовується понад 1 мільярд 170 мільйонів гривень або понад 38 відсотків зведеного бюджету області. Це на 100 мільйонів гривень більше, ніж торік.
Як позитив, перший заступник голови обласної ради оцінив той факт, що студенти мають змогу проходити практику в навчально-дослідному господарстві університету, на базових підприємствах України, а також у Великій Британії, Польщі, Франції, Німеччині, США, Швеції та висловив переконання, що більшість студентів правильно обрали свій майбутній фах і зможуть реалізувати себе на сільськогосподарській ниві.
Віктор Павліченко зауважив, що нинішнього року, коли вся країна долає наслідки Світової фінансової кризи, саме аграрний сектор економіки втримався на плаву сам і допоміг уникнути тотального обвалу всій економіці області. Так, темп росту валової продукції сільського господарства у всіх категоріях господарств за січень-серпень 2009 року становить 109,2%. За цим показником область утримує перше місце серед регіонів України. У тваринництві обсяги виробництва за цей час зросли на 17 відсотків (збільшено виробництво м’яса, молока та яєць).

– В області намолочено 2 млн.тонн ранніх зернових і зернобобових культур, розпочався збір кукурудзи, є реальні можливості утримати минулорічні показники, коли збір зернових культур становив 3 млн.тонн. У цих досягненнях є вагомий внесок і вашого навчального закладу! – наголосив Віктор Павліченко.
Він також відзначив, що університет став справжнім центром поширення сучасних технологій сільськогосподарського виробництва та зауважив про те, що, навчаючись в аграрному університеті, студенти мають можливість розвивати свої таланти і здібності в художній творчості та спорті, зокрема, що на базі навчального закладу відбувається єдиний на теренах України фестиваль художньої творчості студентів аграрних вузів України – “Софіївські зорі”, який здобув неабияку популярність.
Завершуючи свій виступ, Віктор Павліченко висловив переконання, що Уманський державний аграрний університет і надалі продовжуватиме добрі традиції та залишатиметься одним із кращих закладів системи вищої освіти Черкащини, побажав і викладачам, і студентам нових успіхів у навчанні та праці, добробуту та щастя їм і їхнім родинам.
Віктор Павліченко вручив Почесні Грамоти обласної ради кільком викладачам закладу, а також повідомив учасникам заходу приємну новину про те, що голова обласної ради Володимир Гресь прийняв рішення про виділення з обласного бюджету 100 тис. грн. на поточний ремонт тротуарів та вулиць, прилеглих до університету, та вручив відповідний сертифікат ректору Андрію Головчуку.

Багато теплих вітальних слів висловили на урочистостях і заступник голови облдержадміністрації Анатолій Чабан, мер Умані Юрій Бодров, керівники Уманського району та інші виступаючі. Звісно ж, цього дня було вручено багато інших нагород, квітів, подарунків.
А студенти – учасники художньої самодіяльності університету порадували присутніх прекрасним святковим концертом.

http://www.oblrada.ck.ua/print/news/2494171.html