Парк Шевченка в Умані має стати ще однією окрасою міста

Как живешь, город?

Осташовка

Нинішній рік для Умані — ювілейний, однак варто ще раз підкреслити: відзначають 400-ліття не заснування, а першої писемної згадки про це місто. А справжній вік старовинної Умані історикам та археологам ще належить визначити. Підготовка до ювілею — це завжди нагода впорядкувати, причепурити місто. Умань активно використовує цю можливість не тільки для впорядкування, а навіть для розбудови. Розповідає міський голова Олександр Цебрій:

Окрасою кожного міста вважається його центр. Але в Умані є багато куточків значно цікавіших, ніж центральна площа. Тож у планах повністю змінити обличчя нашого перейменованого майдану Соборності. Головним елементом розбудови буде зелень. Торік зрізали уражені хворобою старі каштани, замінили молодими платанами, вони вже встигли піднятися (цей вид швидко росте). За проектом площа буде пішохідною зоною, а не транспортною розв’язкою і не стоянкою для машин, як зараз.
Нині у нас головний об’єкт реконструкції не центральна площа, а парк Шевченка. Для пам’ятника в Умані свого часу вибрали дуже гарне місце — стоїть Кобзар на невисокій кручі над Осташівським ставом, обсадженим вербами. Але минули десятиліття, старі дерева всохли, довелось зрізати. Давно вищербився асфальт на алеях парку. Сходи, цоколь пам’ятника — все потребує ремонту. В ході обговорення проблеми з’явилась ідея реконструкції: своєрідно, з уманським колоритом і на сучасному рівні облаштувати не тільки парк, а всю місцину над Осташівкою. Молоді дерева, місцевий граніт у оздобленні, оригінальні ліхтарі — це тільки початок. Наступний крок — будівництво плавучого фонтану на Осташівці. На зразок рошенівського фонтану у Вінниці, який став таким популярним, що люди спеціально їдуть побачити, послухати музику «над хвилями». Проект грандіозний і дорогий, ми за нього взялися тільки завдяки сприянню та підтримці народного депутата по Уманському округу Антона Яценка. Таке будівництво — знакова подія для міста. Адже мета Умані — стати потужним сучасним центром туризму, у перспективі ця галузь буде однією з провідних у місцевій економіці. А оригінальний парк, диво-фонтан на воді разом з «Софіївкою» та історико-архітектурним заповідником «Стара Умань» привабить у місто нові потоки туристів.
Здійснюється у місті програма ремонту доріг. На сьогодні впорядкували покриття площ Соборності, Конституції, Перемоги та Івангородської, відремонтували де повністю, де частково 21 вулицю. 20 липня на сесії міської ради виділили на ремонт доріг ще 1,2 мільйона гривень.
Ще одна велика робота у місті в рамках програми енергозбереження — заміна вікон на сходових майданчиках у багатоповерхових будинках. Тут теж маємо сказати спасибі нашому народному депутату за підтримку. Металопластикові вікна гарантують збереження тепла у багатоповерхівках, відтак зменшать витрати кожної сім’ї на опалення.
Цікава новина для наймолодших уманчан: за літній період, у ході підготовки до святкування уманського ювілею, в місті буде обладнано і впорядковано 40 дитячих майданчиків. У парку Черняховського на вулиці Садовій з’являться нові атракціони для дітей.
Слід згадати про розв’язання проблеми, яка давно вже дістає жителів міста: лікарні, охорона здоров’я. На зустрічах з людьми у трудових колективах, навіть просто у дворах великих будинків про що б не йшла мова, а тему медицини зачеплять обов’язково. І підстави для цього є. Багато років медицина в місті була на рівні. Умань виконувала обов’язки регіонального медичного центру, в наші лікарні, крім уманчан, звертались по допомогу жителі довколишніх сіл і районів: було належне оснащення і кваліфіковані фахівці. Але час диктує нові вимоги. І нині медицина міста у критичному стані. Тут і недофінансування, і дефіцит сучасного обладнання, і реорганізація, і проблема кадрів. Використовуємо всі можливості, кожну нагоду допомогти медичній галузі міста «вирівняти дихання». Дещо вже зроблено: завдяки Агентству з розвитку міжнародного співробітництва при міністерстві закордонних справ держави Ізраїль «MASHAV» обладнали реанімаційну залу європейського рівня. Днями в кардіологічному відділенні відкрили палату, відремонтовану й обставлену по-сучасному завдяки спонсорам. До Нового року в лікарні має з’явитися комп’ютерний томограф, де прийом для уманчан буде безплатний. Кошти на медицину залучаємо з усіх джерел — з місцевого бюджету, обласного, від спонсорів, допомогу народного депутата Антона Яценка.

http://www.kray.ck.ua/feed/item/15172-park-shevchenka-v-umani-mae-stati-sche-odnieyu-okrasoyu-mista

Черкаський край